Soluții de Eficientizare Energetică pentru HoReCa
Eficiență Eenrgetică

Știri & Proiecte

Soluții de Eficientizare Energetică pentru HoReCa

Câtă energie consumă industria de ospitalitate?

Răspunsul scurt este „multă”😊! Consumul unui business depinde, bineînțeles, de dimensiunea unității și de tipul de servicii pe care aceasta le oferă. În hoteluri, spre exemplu, cheltuielile nu se limitează numai la încălzirea sau iluminatul camerelor, ci și la alimentarea facilităților: restaurante, piscine, spa-uri și baruri. Discutăm, așadar, despre o activitate energetică intensă.

Un studiu condus de ONS arată că trei din cinci întreprinderi din alimentație și băuturi au avut îngrijorări majore legate de costurile energetice în 2022, iar dintre acestea, aproximativ 76% au luat în considerare majorarea prețurilor datorită costurilor energetice crescute. Totodată, energia utilizată de agenții economici care prestează servicii de catering reprezintă între 4 și 6% din profiturile operaționale, arată Carbon Trust.

Abordarea unei strategii de eficientizare energetică și a unui plan de economisire este, așadar, una din principalele preocupări ale antreprenorilor din HoReCa. Este important să știi că există o strategie potrivită de consum pentru orice tip de afacere, indiferent de anvergura acesteia.

Fie că discutăm despre o cafenea mică sau despre un resort all inclusive, eficientizarea energetică și consumul responsabil devin imperative pentru reducerea costurilor și protejarea mediului, mai ales într-un context global în care sustenabilitatea și impactul ecologic sunt priorități crescânde.

Ce pot face companiile de hospitality pentru a-și reduce consumul energetic?

  1. Începe cu un audit energetic.

Identificarea obiceiurilor ineficiente de consum poate face o diferență majoră în ceea ce privește reducerea costurilor energetice. Poți apela la ajutorul unui specialișt care să identifice eventuale pierderi sau zone problematice din rețea și care să îți ofere ulterior sfaturi pentru remedierea acestora.

Dacă costurile unui audit energetic nu sunt momentan o prioritate pentru afacerea ta, optează măcar pentru un audit „DIY (Do-It-Yourself); chiar și o analiză a consumatorilor de bază poate să-ți ofere o perspectivă asupra pierderilor energetice. În plus, și e o modalitate rapidă și simplă de a economisi.

  1. Asigură-te că ai o strategie energetică robustă, bine pusă la punct.

Un plan de eficientizare energetică ar trebui, cu siguranță, să fie în capul listei tale de priorități. Te ajută să stabilești un șir de acțiuni specifice pe care să le urmezi în procesul de consum responsabil și eficientizare și servesc, totodată, drept bază stabilă pentru o abordare construită pe energie din surse regenerabile, pe care cel mai probabil o vei lua în considerare mai târziu, în etapele de scalare a business-ului tău.

  1. Dacă nu ai făcut-o deja, instalează un contor inteligent.

Contoarele inteligente colectează date din reţea în timp real, identificând orele şi tarifele optime de consum. Instalând în rețea un astfel de contor asiguri costuri mai mici pentru acelaşi consum energetic. Printre beneficii se enumeră şi transmiterea automată a citirilor şi asigurarea continuităţii, chiar şi în cazul avariilor de reţea, aspect crucial în HoReCa.

Nu credem că există vreun manager de hotel care să primească cu entuziasm vestea unei pene de curent în timpul unei cine speciale la restaurant. 😊

Mai poți opta pentru instalarea unui software adițional cu ajutorul căruia să obţii o defalcare detaliată a consumului de energie electrică la intervale de jumătate de oră, şi poţi crea cu ușurință rapoarte şi analize de utilizare a energiei și să determini oportunităţi de reducere a costurilor.

  1. Optează pentru un BEMS (Building Energy Management System)

Dacă ai un spațiu mare, merită să investești într-un sistem de automatizare al clădirlor. Astfel ai control și randament maxim în rețeaua de încălzire, ventilație și aer condiționat. BEMS îți oferă performanță sporită a spațiilor, afișaj al datelor în timp real, și poate contribui la minimizarea costurilor eneregtice totale cu 10% sau chiar mai mult.

  1. Investește în sisteme de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC)

Alege soluții HVAC avansate, dotate cu termostate inteligente pentru control sporit al consumului energetic. Un sistem care funcționează corespunzător asigură o temperatură optimă constantă, previne risipa de energie și asigură calitatea aerului prin îmbunătățirea circulației.

  1. Iluminatul inteligent va fi cel mai bun prieten al tău.

Sistemele LED sunt cea mai des întâlnită și cea mai eficientă soluție de iluminat în cazul cafenelelor, restaurantelor hotelurilor și barurilor datorită durabilității și controlului sporit pe care acestea îl oferă. Poate că sună exagerat să înlocuiești soluțiile tradiționale de iluminatu cu LED-uri, dar investiția se va amortiza rapid de la sine.

  1. Asigură mentenanță periodică a rețelelor electrice și de încălzire.

Solicită mentenanţă şi controale regulate a boilerelor cel puțin o dată pe an (sau chiar bianual, în cazul celor pe ulei). Procedând astfel, economiseşti până la 5% la factura anuală de încălzire, conform Sustainable Energy Authority – și previi apariția eventualor defecţiuni. Verifică periodic şi izolația boilerelor, rezervoarelor, a țevilor și a supapelor pentru a evita eventuale pierderi de căldură.

  1. Instalează fotovoltaice

Unul dintre cele mai mari beneficii ale energiei solare stă în reducerea semnificativă a costurilor operaționale pe termen lung pentru afaceri. Implementarea sistemelor fotovoltaice nu doar că minimizează factura lunară de energie, dar și protejează afacerea împotriva fluctuațiilor prețurilor energiei, contribuind astfel la stabilitate financiară durabilă și la creșterea competitivității pe piață.

Fotovoltaicele sunt una dintre cele mai eficiente metode de a reduce amprenta de carbon a afacerii tale, prin înlocuirea surselor tradiționale de energie care generează emisii mari de gaze cu efect de seră.

Potrivit IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), amprenta de carbon a energiei generate de panouri solare este de 12 și respectiv 20 de ori mai mică decât cea a energiei obținute din gaz natural sau cărbune.

În plus, Uniunea Europeană a adoptat obiective ambițioase în ceea ce privește reducerea emisiilor de carbon și combaterea schimbărilor climatice. Printre acestea se numără Pactul Verde European (Green Deal), care are ca scop atingerea neutralității climatice până în 2050. Există și obiective intermediare pentru 2030, cum ar fi reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră față de nivelurile din 1990, ceea ce înseamnă că în curând toți agenții economici, indiferent de anvergură sau cifră de afaceri, ar putea fi obligați să-și reducă emisiile și să raporteze transparent activitățile legate de emisiile de CO2.

Mai este posibil și ca afacerile care nu respectă reglementările UE să fie supuse unor sancțiuni financiare sau administrative. Pe de altă parte, UE oferă stimulente și fonduri pentru investiții în tehnologii curate și sustenabile, pentru a sprijini tranziția către o economie cu emisii reduce, iar prețul panourilor solare a scăzut dramatic în ultimii ani, făcându-le mult mai accesibile. Poți beneficia de finanțări nerambursabile din fonduri Europene, cu ajutorul proiectelor precum Electric UP și îți poți amortiza astinvestiția inițială.

  1. Pompe de căldură

Sistemele de încălzire și de furnizare a apei calde reprezintă unele dintre cele mai mari surse de consum energetic în restaurante și hoteluri, depășind cu aproximativ 40% consumul mediu al unei gospodării tipice. Dacă ai un consum semnificativ de căldură, cum se întâmplă în cazul hotelurilor dotate cu piscine, poți lua în considerare instalarea unor pompele de căldură aer-apă. Acestea sunt soluții eficiente și economice, capabile să producă apă caldă atât pentru încălzirea spațiilor, cât și pentru utilizare în băi sau vestiare. 

  1. Alege echipamente profesionale pentru bucătării.

În medie, 65% din căldura generată de echipamentele de bucătărie se acumulează la nivelul tavanului, iar încă 30% se disipă în spațiul bucătăriei sub formă de căldură radiantă. Doar 5% din această căldură este utilizată în procesul de gătire. Pentru a reduce pierderile de căldură și a îmbunătăți eficiența energetică, se recomandă utilizarea cuptoarelor și grătarelor eficiente energetic, dotate cu tehnologii de convecție și infraroșu. Aceste soluții optimizează consumul de energie și maximizează utilizarea căldurii în prepararea alimentelor.

  1. Implică personalul afacerii tale în procesul de eficientizare energetică al unității.

Este nevoie de cooperare activă din partea personalului pentru ca aceste eforturi să fie cuantificabile. Poți implementa un ghid de conduită energetică la muncă, cu acțiuni bine stabilite pe care toți angajații unității să le urmeze. Chiar și signalistica poate fi un memento suficient ca angajații tăi să-și aducă aminte să închidă întrerupătoarele la finalul programului.

Într-o industrie cu un consum energetic semnificativ, adoptarea tehnologiilor eficiente și sustenabile este crucială pentru a reduce costurile și impactul asupra mediului. Cu toate acestea, selectarea soluțiilor potrivite pentru afacerea ta poate părea o provocare.

Pentru detalii suplimentare și informații, te invităm să completezi formularul nostru de contact.

Împreună putem stabili strategia energetică ideală pentru succesul afacerii tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *