Mituri despre panourile fotovoltaice pe care le auzi des și explicația lor:
Eficiență Eenrgetică

Știri & Proiecte

Mituri despre panourile fotovoltaice pe care le auzi des și explicația lor:

Probabil te-ai gândit măcar o dată să instalezi panouri fotovoltaice pentru locuința sau afacerea ta. Într-un context în care energia verde devine din ce în ce mai accesibilă și mai necesară, panourile solare sunt adesea percepute ca fiind soluția ideală pentru a reduce costurile cu factura la energie și pentru a proteja mediul. Totuși, circulă multe mituri și neînțelegeri care te pot descuraja. 

Specialiștii Adrem sunt aici pentru a clarifica aceste concepții greșite și a răspunde la cele mai frecvente întrebări pe care le au cei care se gândesc să devină prosumatori. 

Mitul 1: Panourile fotovoltaice nu funcționează pe vreme rece  

Chiar și în zilele reci de iarnă fotovoltaicele generează un nivel de energie electrică comparabil cu cel pe care l-ai putea obține vara, pentru că temperaturile scăzute nu împiedică producerea efectului fotovoltaic. 

Inclusiv atunci când discutăm de temperaturi de sub 0 grade, panourile tale încă produc energie. Fotovoltaicele au nevoie de lumina soarelui pentru a genera electricitate, nu de temperaturi ridicate, deci chiar dacă tu nu poți simți căldura soarelui, absorbția radiației solare are loc. 

Mitul nr. 2: Panourile fotovoltaice îmi deteriorează acoperișul. 

Acest mit devine adevărat doar atunci când discutăm despre o instalare defectuoasă. În majoritatea cazurilor, panourile se montează deasupra tăblăriei cu ajutorul unui sistem de suporți potrivit fiecărui acoperiș, pot fi îndepărtate cu ușurință oricând, sunt ușoare și protejează acoperișul, nicidecum nu îi afectează durabilitatea. 

Mai mult decât atât, un studiu condus de Zillow Economic Research arată că prețul de vânzare al imobilelor cu sisteme de energie solară instalată este cu cel puțin 4.1% mai mare

Mitul 3: Panourile solare au durată de viață scurtă. 

Majoritatea panourilor solare au o durată de viață cuprinsă între 25 și 30 de ani. Dar asta nu înseamnă neapărat că, după două decenii de utilizare, trebuie să le schimbi și să investești în altele, ci doar că eficiența panourilor tale va scădea. Producătorii oferă și o garanție de performanță sau productivitate, care asigură menținerea capacității de producție odată cu trecerea timpului. Cele mai performante panouri fotovoltaice au o garantie a productivității de peste 80% la 25 de ani de la data fabricației

Mitul 4: Producția de panouri fotovoltaice dăunează mediului. 

Producția de panouri fotovoltaice utilizează combustibili fosili inclusiv pentru mineritul de metale prețioase, care contribuie semnificativ la emiterea gazelor cu efect de seră. Cu toate acestea, instalarea panourilor fotovoltaice este o soluție mult mai prietenoasă cu mediul decât lipsa lor.  

De ce? 

Un studiu publicat de Nature Energy arată că amprenta de carbon a producției de energie solară este mult mai redusă decât cea a producției de energie din cărbune sau gaz cu captură și stocare a carbonului (CCS), asta după ce luăm în calcul emisiile de carbon aferente producției și construcției panourilor fotovoltaice.  

În plus, panourile fotovoltaicele produc zero emisii pentru a genera energie electrică, ceea ce ajută la combaterea schimbărilor climatice. Un sistem de energie solară reduce anual producția de CO2 cu aproximativ 8,5 tone per gospodărie, echivalent cu scoaterea a trei mașini de pe șosea. 

Mitul 5: Dacă instalez panouri fotovoltaice scap de factura la electricitate. 

Doar pentru că ai instalat panouri solare nu înseamnă că poți să-ți iei rămas bun de la factura de energie electrică. Vei observa însă o scădere semnificativă a costurilor. 

În plus, dacă optezi pentru un sistem de energie solară ON-GRID și produci mai mult decât poți tu să folosești, atunci excesul energetic va fi reintrodus în rețeaua energetică națională. 

Obții credite de la furnizorul de utilități prin contorizarea netă pentru orice surplus de electricitate generat de panourile solare care este și trimis înapoi la rețea, credite pe care le poți utiliza în lunile în care produci mai puțin decât consumul. Așadar, deși vei avea în continuare facturi la furnizorul de energie, te bucuri de economii semnificative. 

Mitul 6: Panourile fotovoltaice nu sunt eficiente 

Panourile solare rezidențiale au o eficiență medie de conversie a luminii solare cuprinsă între 13 și 20%, iar cele de înaltă eficiență pot ajunge până la aproape 23% și nici nu au nevoie de multă energie solară pentru acoperi consumul unei gospodării. Eficiența este determinată atât de celula fotovoltaică, cât și de eficiența totală a panoului, pe baza unor considerente precum tipul celulei, aspectul și dimensiunea acesteia.  

O modalitate ușoară de a măsura eficiența este să verifici ratingul de eficiență al producătorului, care se bazează pe condiții standard de testare și oferă indicatori de performanță relevanți. Recomandare specialiștilor Adrem este să optezi pentru panouri fotovoltaice monocristaline (22.5% eficiență). Cu cât sistemul instalat este mai eficient, cu atât va produce mai mult și astfel vei avea nevoie de mai puține panouri. 

Mitul 7: Statul Român îmi poate deconta complet costurile cu instalarea de panouri fotovoltaice / Îmi pot instala gratuit fotovoltaice. 

Există, într-adevăr, proiecte guvernamentale precum Electric-Up, Casa Eficientă Energetic sau Casa Verde Fotovoltaice care finanțează achiziția și instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice. Fiecare din ele presupune însă o serie de condiții de eligibilitate și un aport propriu de capital:  

Electric-Up, spre exemplu, un program destinat IMM-urilor, oferă în cea de-a doua etapă fonduri nerambursabile de până la 150.000 euro, din care se subvenționează 75% din cheltuielile eligibile, iar 25% este contribuție proprie

Finanțarea aferentă ediției 2023 a programului AFM Casa Verde Fotovoltaice este acordată în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, contribuția minimă a beneficiarului fiind în cuantum de 2.000 de lei

În funcție de proiect, procesul decontării diferă: Fie suma finanțată se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența se suportă de către beneficiarul final din surse financiare proprii (AFM Casa Verde), fie beneficiarul plătește în întregime costurile ce vor fi decontate ulterior de insituția care se ocupă de programul de finanțare.  

Mitul 8: Panourile fotovoltaice nu sunt accesibile 

Probabil preconcepția întâlnită cel mai des în rândul clienților. Odată cu evoluția tehnologică din ultimii ani, cu implementarea programelor de finanțare și cu ajutorul stimulentelor disponibile la scară largă, prețurile la fotovoltaice au scăzut cu aproximativ 80% în ultimii 10 ani (sursa: Our World in Data).  

Dacă în 2010 un MW de electricitate obținut din fotovoltaice avea o medie de preț globală de 378 de dolari, în 2019, acest cost a scăzut la doar 68 de dolari – mai ieftin decât energia nucleară, cărbunele și doar puțin în urmă față de energia eoliană. Într-adevăr, costurile medii inițiale pot părea ridicate, dar prețurile la energie fac ca investiția să fie amortizată în doar câțiva ani. 

În ciuda miturilor persistente, realitatea este că tehnologia solară și panourile fotovoltaice au evoluat semnificativ, devenind accesibile, durabile și eficiente.  

Prin informare corectă și adoptarea soluțiilor potrivite, fiecare dintre noi poate face un pas important către independența energetică și către un viitor mai sustenabil energetic.  

Dacă vrei să afli mai multe despre soluții fotovoltaice completează formularul nostru de contact.

Împreună spulberăm orice mit! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *