On-Grid vs. Off-Grid vs. Hibrid
On-Grid vs. Off-Grid vs. Hibrid. Cum faci alegerea potrivită?
Energia solară devine o alternativă din ce în ce mai populară atât în rândul consumatorilor rezidențiali, cât și a companiilor care doresc să-și reducă amprenta de carbon, economisind în același timp la facturile de energie.
Există trei tipuri de sisteme solare: on-grid, off-grid și hibrid. Cerințele și circumstanțele specifice fiecărui client sunt cele care determină tipul de sistem potrivit.
În ediția aceasta de Adrem Energy Talk discuăm despre ce diferențiază sistemele și despre cum poți decide care dintre ele răspund cel mai bine strategiei tale energetice.
În general, după modul lor de funcționare, sistemele fotovoltaice se împart în trei categorii: on-grid, off-grid și hibride.
Sistemele fotovoltaice on-grid sunt cele care se conectează la rețeaua publică. Acestea produc energie electrică pe durata zilei, când soarele strălucește afară, iar această energie se folosește în cadrul locuinței unde ele sunt instalate. Pentru că nu sunt dotate cu acumulatori, când produc mai mult decât este necesar, sistemele on-grid pompează surplusul de energie electrică în rețeaua publică. De asemenea, în același mod, când se consumă mai mult curent electric decât produc aceste sisteme, diferența este acoperită din energie preluată de la rețea.
Dacă folosești un sistem fotovoltaic on-grid, ai avantajul că la sfârșitul lunii trebuie să plătești doar diferența dintre energia consumată din rețea și cea pompată acolo, iar dacă această diferență este o valoare negativă, atunci înseamnă că furnizorul tău de energie îți datorează bani. Astfel, costul facturii pentru energia electrică se poate reduce chiar și cu 100% sau mai mult.
Pe de altă parte, dacă optezi pentru un astfel de sistem fotovoltaic, principalul dezavantaj este faptul că nu ești independent de furnizorii de energie electrică și trebuie în mod obligatoriu să închei un contract cu măcar unul dintre ei deoarece, în caz contrar, pe timpul nopții sau în zilele cu nori nu vei avea energie electrică.
Exemplu în care s-ar potrivi: ești deja client rezidențial și vrei să-ți reduci costurile cu factura la energia electrică.
O a doua variantă de sistem fotovoltaic o reprezintă sistemele off-grid. Acestea te fac să fii independent de furnizorii de energie, dar pe de altă parte, dacă nu reușești să produci suficient curent electric pe cont propriu, riști să te confrunți cu pene de curent.
Sistemele off-grid sunt prevăzute cu acumulatori puternici care acumulează energia produsă de panourile fotovoltaice, care nu a putut fi consumată în cadrul locuinței, și o păstrează acolo până este nevoie de ea cu prima ocazie.
Exemplu în care s-ar potrivi: deții o agropensiune într-o zonă retrasă de munte și nu ai posibilitatea conectării la rețea.
Și în final, dacă vrei să fii aproape complet ferit de penele de curent, cea mai bună alternativă o reprezintă sistemele fotovoltaice hibrid. Acestea combină avantajele sistemelor on-grid cu cele ale sistemelor off-grid și îți oferă astfel:
- posibilitatea de a consuma ori energia electrică produsă de sistem, ori cea înmagazinată în sistem, ori cea din rețeaua publică
- posibilitatea de a încărca acumulatorii sistemului cu energie electrică de la rețeaua publică, pe timp de noapte, astfel încât să fii mereu pregătit pentru orice situație imprevizibilă
- posibilitatea de a pompa în rețeaua publică a energiei electrice produsă de sistem
Putem spune că singurul dezavantaj al sistemelor hibrid în comparație cu celelalte două tipuri de sisteme fotovoltaice este prețul. Acest sistem este cel mai scump, dar din punctul de vedere al specialiștilor în domeniu, el reprezintă o investiție avantajoasă pe termen lung.
Exemplu în care s-ar potrivi: dacă gestionezi un depozit ‘cu frig’ poziționat la periferia orașului, într-o zonă industrială cu acces facil la rețeaua publică dar care este instabilă. Astfel faci și economii și nici nu mai riști să rămâi fără curent electric.
Sistemele hibride, dacă sunt dimensionate corespunzător pentru a acoperi întreaga cerință de energie din surse regenerabile, pot, într-adevăr, elimina complet facturile și teoretic chiar să se transforme într-o sursă de venit. În scenariul ideal, valoarea producției de curent electric pompat în rețea poate depăși valoarea facturilor consumului propriu.
Specialiștii în domeniu consideră că între 5 și 10 ani proprietarii de sisteme fotovoltaice își pot recupera ivestiția.
În cei 25-30 cât este durata medie de viață a unui sistem fotovoltaic performant poți ajunge să economisești de câteva ori prețul acestuia.
Pe termen lung este o soluție care poate genera economii considerabile, având în vedere prețurile ridicare la energie cu care cel mai posibil ne vom confrunta în continuare în anii următori, datorită modificărilor aduse la strategia energetică conform obiectivelor UE pentru 2050.
Vestea bună este că există și fonduri de finanțare, prin aplicarea cărora îți poți deduce din cheltuieli!
Proiecte precum Electric UP încurajează antreprenorii să acceseze fonduri nerambursabile, iar începând cu ediția din 2024, sprijinul financiar acordat beneficiarilor programului Casa Verde Fotovoltaice ar putea acoperi atât instalarea panourilor, cât și a bateriilor de stocare, oferind astfel o soluție completă și sustenabilă pentru gestionarea energiei, deci obiectivul tău de a deveni independent energetic ar putea fi mai tangibil decât crezi. 😊
E important să știi că indiferent de alternativa pe care o alegi, trecerea la energie din surse regenerabile și reducerea amprentei de carbon este o schimbare pe care te încurajăm să o îmbrățișezi. Este de altfel și preocuparea noastră principală aici la Adrem.
Te încurajăm să ne contactezi completând formularul de mai jos. Specialiștii noștri vor răspunde la orice nelămuriri și te vor ajuta să stabilești următorul tău pas spre un viitor energetic mai curat, mai bun!